skip to main content

Concept information

voorkeursterm

boucharderen  

definitie

  • Boucharderen is de bewerking die wordt uitgevoerd met een bouchardehamer of met een beitel met een bouchardekop.

alternatieve term

  • hameren

toelichting

  • Nadat een oppervlak gespitst is, kan met deze bewerking een oppervlak verder geëgaliseerd worden. Het uiterlijk van deze bewerking kan variëren. Dit is afhankelijk van: - het aantal punten op de kop van de bouchardehamer of op de kop van de bouchardebeitel; - het slaginstrument. Bij een bouchardehamer zal zich in veel gevallen het blok met puntjes aftekenen in de steen. Ook bij het gebruik van een houten of ijzeren hamer is dat beeld zichtbaar. De kop van de boucharde tekent zich sterker af naarmate deze minder haaks op het oppervlak slaat. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin los gevatte kleine bouchardebeitel, verandert de stand van de beitel voortdurend als gevolg van de hevige trillingen. Daardoor tekent de vorm van de bouchardekop zich niet af. Bij het gebruik van een pneumatische hamer en een daarin vast gevatte bouchardebeitel kan de beitel door het trillen gemakkelijk worden gestuurd. Hierdoor kan mooi gelijkmatig werk worden verkregen (zie figuur 40).

URI

https://data.crow.nl/thesaurus/term/de722271-6d1a-49d4-8e2f-bdefed5c9a7e

Download dit concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Gemaakt 31-08-2023
}