skip to main content

Informatie


TITEL
CROW thesaurus
BESCHRIJVING

In de loop van het bestaan van CROW hebben we vele begrippen en definities verzameld in onze (digitale) uitgaven. Vaak tot stand gekomen in een werkgroep met deskundigen uit de vakgebieden. Een mooie verzameling op papier en versnipperd in de kennisbank, nu in stappen bij elkaar gebracht in een thesaurus. De basis voor deze thesaurus ligt dus in de beschikbare CROW publicaties, nu opgenomen in de CROW Kennisbank.


De CROW thesaurus is geen nieuwe uitgave van de Nomenclatuur. Dit CROW woordenboek is een van oorsprong papieren uitgave en nu niet meer beschikbaar. Bij sommige begrippen en definities zal de Nomenclatuur wel als bron zijn vermeld.


De definities in de RAW zijn (nog) niet in de thesaurus opgenomen, maar blijven te raadplegen via de kennismodule Contracteren in de CROW kennisbank.


De thesaurus biedt een overzicht van veel CROW begrippen. Een groot aantal ook met definitie en relaties met andere begrippen. Bij elk begrip met een definitie is de bron weergegeven waarin deze definitie is opgenomen en waarin het begrip een rol speelt.


Niet alle begrippen en beschikbare definities zijn op dit moment opgenomen, gedurende vervolgstappen worden de andere begrippen en definities toegevoegd.


Via de bronvermelding is er een directe link met de CROW kennisbank. Als u een abonnement heeft kunt u inloggen en de content raadplegen.


Naast het zoeken en bekijken van termen (alfabetisch), is het ook mogelijk om per onderwerp of per bron een overzicht
te bekijken.


Verder kan de CROW thesaurus dienen als hulpmiddel bij:  • het toegankelijk maken van online informatie en kennis;

  • het ontdubbelen van content

  • het toekennen van labels aan content

  • het aangeven dat begrippen uit de eigen context gerelateerd zijn


Voor de thesaurus is de oorspronkelijke codering voor thesauri gebruikt: USE, UF, NT, BT, RT etc. Deze relaties zijn vertaald naar het standaard skos-schema. Het is een platte lijst van begrippen, definities en relaties. De lijst kan tevens dienen als begrippenkader voor een ontologie, maar is geen ontologie (of OTL).


Feedback is altijd welkom. U kunt dit doen door een mail te sturen aan Kennisbank@crow.nl.

MAKER
Stichting CROW
TAAL
Nederlands
FORMAAT
SKOS
RECHTEN
TYPE
URI https://begrippen.crow.nl/thesaurus/nl/page/

Aantal bronnen per type

TypeAantal

Aantal termen per taal

Taal Geprefereerde termen Alternatieve termen Verborgen termen